• slide01
  • zzp
  • slide02
  • slide04

boekhouding

zzp

advies

salarisadministratie

Ondernemen vanuit eigen huis

Het ondernemen vanuit het eigen huis, het "thuiswerken", wordt steeds populairder. De kosten van het ondernemen vanuit uw eigen huis zijn in principe niet aftrekbaar. Er wordt echter een uitzondering gemaakt als de werkruimte afsplitsbaar is van de woning (een eigen opgang/ingang en eigen voorzieningen). Daarnaast moet er een substantieel deel van het inkomen in de zelfstandige ruimte worden verdiend:

- Als u elders ook een werkruimte heeft moet minimaal 70% van het inkomen in de werkruimte worden verdiend.

- Als u geen werkruimte elders heeft dan moet minimaal 30% van het inkomen in de werkruimte worden verdiend.

Er is maximaal 4% van de waarde van de werkruimte aftrekbaar plus een evenredig deel van de kosten die een normale huurder ook zou moeten betalen. Bij een huurwoning gaat het om een evenredig gedeelte van de huur. Verder komen de kosten voor energie, schoonmaken en verzekeringen in aanmerking en kunt u afschrijven op de inrichting.

Kosten werkruimte
Als u niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u dus ook geen kosten aftrekken. De inrichtingskosten zijn dan ook niet aftrekbaar. U heeft echter wel de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen over de voor de werkruimte gemaakte kosten en investering in de inrichting. Alhoewel u niet mag afschrijven op de inrichting, mag u deze wel meenemen in de berekening van de investeringsaftrek. Op de in de werkruimte aanwezige computers en randapparatuur kunt u gewoon afschrijven.

Eigen woning met werkruimte voor de onderneming

Bouwkundig splitsbaar
Bij een eigen woning ligt het iets ingewikkelder. Eerst moet de vraag gesteld worden of het pand bouwkundig gesplitst kan worden (aparte ingang, eigen voorzieningen...). Is dit het geval dan bent u verplicht die splitsing administratief door te voeren. De bedrijfsruimte valt dan onder het ondernemingsvermogen en de woning onder het privévermogen. De kosten van het bedrijfsgedeelte zijn dan aftrekbaar maar toekomstige waardestijgingen zijn bij verkoop belast.

Niet bouwkundig splitsbaar
Is een bouwkundige splitsing niet mogelijk dan heeft u drie keuzes: pand wordt gerekend tot het privé of het ondernemingsvermogen of wordt administratief gesplitst. De gemaakte keuze (privé dan wel ondernemingsvermogen) moet u opgeven direct na de start bij de eerste jaaraangifte inkomstenbelasting als ondernemer.

Full Reviw on best bokkmakers by http://artbetting.net/
Download Premium Templates
Bookmaker No1 in The UK - William Hill by w.artbetting.net

Freecon Administratie en Belastingadvies
Olivier Bruyneelstraat 27 // 1363 LP Almere
Kvk. 51597896 Btw.nr. NL 8500.90.805B.01
Mail. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel. 06 108 59 307